![](/media/lib/110/n-zeby-3d5d3bacf2184744299633ed705d5093.jpg)
Obecność bakterii jamy ustnej w trzustce wiąże się z bardziej agresywnymi guzami
16 marca 2019, 05:34Obecność bakterii jamy ustnej w torbielowatych guzach trzustki wiąże się z ich większą agresywnością.
![](/media/lib/336/n-goraczka-797495ca2105d0cda09f3464556b93fe.jpg)
Gorączka zmienia limfocyty, by łatwiej im było dotrzeć do miejsca zakażenia
16 stycznia 2019, 12:32Gorączka zmienia białka powierzchniowe komórek odpornościowych (limfocytów), by łatwiej im się migrowało do miejsca zakażenia.
![](/media/lib/332/n-zel-90558a9e3868790fd3dd1c890c964ef4.jpg)
Żel zapobiega odrastaniu guzów nowotworowych
11 grudnia 2018, 15:31Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) opracowali żel w spreju, który wzbogacili lekami pobudzającymi układ odpornościowy. Podczas testów na zwierzętach okazało się, że w 50% przypadków nałożenie żelu po wycięciu guza nowotworowego zapobiegło jego odrastaniu i przerzutom.
![](/media/lib/331/n-karmienie-80330fb961e269d2847d87124581fdc6.jpg)
Toxeus magnus: mleczna krowa wśród pająków
5 grudnia 2018, 10:28Samice skakunów Toxeus magnus karmią młode mlekiem, które zawiera 4-krotnie więcej białka od mleka krowiego.
![](/media/lib/190/n-pangolin-b6798f256c490b08454776aa5324b7da.jpg)
Pangoliny chińskie potrzebują lepszej ochrony
22 sierpnia 2018, 14:46Badania pokazały, że habitat dostępny dla pangolinów chińskich (Manis pentadactyla) zmniejszył się w ostatnim 50-leciu o połowę.
![](/media/lib/106/n-oko-aca0dc0c52900011b6f76ef503b8e5c0.jpg)
Wiele wskazuje na to, że jaskra to choroba autoimmunologiczna
10 sierpnia 2018, 11:04Najnowsze badanie zespołu z MIT i Massachusetts Eye and Ear pokazało, że jaskra może być chorobą autoimmunologiczną.
Roślinne miRNA wpływają na przynależność kastową pszczół
1 września 2017, 05:24Larwy pszczół stają się robotnicami, bo zjadana przez nie pierzga zawiera dużo roślinnego miRNA, które opóźnia ich rozwój i utrzymuje jajniki w nieaktywnym stanie.
![](/media/lib/287/n-morzekaspijskie-c1d033976cd04db35a1b55aa613b0c85.jpg)
Morze Kaspijskie odparowuje wskutek zmian klimatu
31 sierpnia 2017, 13:47Największy śródlądowy zbiornik wodny, Morze Kaspijskie, powoli odparowuje, a jego zmniejszający się poziom jest związany z ociepleniem klimatu. W latach 1996-2015 poziom wody w Morzu Kaspijskim zmniejszał się średnio o 7 centymetrów rocznie i jest niższy o 1,5 metra
![](/media/lib/286/n-poszczegolne-skladniki-procesu-9645eaccf7a8a27925692321644c37bd.jpg)
Od odpadów browarnianych do ciekłej pożywki dla drożdży
30 sierpnia 2017, 05:23Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang opracowali metodę przekształcania wytłoków browarnianych w ciekłą pożywkę dla drożdży piwnych.